5 natuurlijke schoonmaakmiddelen

Armadaclean

5 natuurlijke schoonmaakmiddelen

Ondertussen heel wat jaren geleden schakelde ik over van gewone schoonmaakmiddelen op ecologische schoonmaakproducten. Heel wat middelen zijn immers agressief en schadelijk, niet enkel voor het milieu, maar ook voor onszelf. Onze huid is namelijk ons grootste orgaan en neemt alles op. Vorig jaar ging ik nog een stapje verder. Al die ecologische producten blijken toch niet helemaal natuurlijk en bovendien zijn ze vaak heel kostelijk. Ik schakelde daarom volledig over op natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Wat is onmisbaar om in huis te hebben als je volledig natuurlijk en ouderwets wil poetsen?

Citroen

Zo simpel als citroen. Doordat het bacteriën en ziektekiemen bestrijdt, is citroen het meest geschikte alternatief voor bleekmiddel. Ook blijkt citroensap een goede vlekken verwijderaar en in combinatie met zout pak je ook het meest hardnekkige vuil aan. Citroen ruikt boven heerlijk fris.

Azijn

Iedereen heeft het in huis, maar lang niet iedereen gebruikt azijn ook om te poetsen. Azijn is ontvettend en ontkalkend en kan dus voor heel wat poetsopdrachten ingeschakeld worden. Toegevoegd aan wat warm water gebruik ik het gretig om mijn ramen en glas te poetsen. Bovendien volledig biologisch afbreekbaar.

Bicarbonaat

Wondermiddeltje voor alles. Ook wel baking soda of zuiveringszout genoemd. Het heeft ook een antibacteriële werking, dus bestrijdt parasieten en schimmels. In de badkamer gebruik ik het zout als licht schuurmiddel met wat citroen en ik voeg een flinke scheut bicarbonaat toe aan mijn wasjes. Als de afvoerbuis verstopt zit, dan giet ik in de avond wat bicarbonaat opgelost in azijn in de afvoer om te ontstoppen. Levert prima werk!

Bruine zeep.

In Frankrijk wordt deze zeep ‘zwarte zeep’ genoemd (savon noir) en in Nederland ‘groene zeep’. Ze bestaat uit olijfolie, zwarte olijven en kalium. Ik voeg ze steevast toe aan een emmer lauw water om de grond te schrobben of af en toe om mijn zilverwerk op te poetsen.

Etherische olie

Natuurlijk poetsen betekent minder (chemische) geurtjes. Als je toch van een lekker geurtje houdt bij het poetsen, voltstaat het om enkele druppels etherische olie naar keuze toe te voegen aan je schoonmaakmiddel.

Laat het natuurlijk poetsen beginnen!

Armadaclean SchoonmaakPlus zondert zich uit op TIEN punten

Direct contact